קיבוע זכויות – פנסיונר ? יכול להיות שמגיע לך יותר ...לנטו 


עבדתם כל חייכם ושילמתם מס הכנסה כחוק לאורך כל שנות עבודתכם ? נהדר.. כעת בשעה טובה הגעתם לפנסיה למנוחה ולנחלה , חשוב שתדעו שגם הקצבה שתקבלו לכל ימי חייכם היא הכנסה חייבת במס . מופתעים ?
יחד עם זאת מדינת ישראל החליטה לתת בכל זאת לגמלאיה הטבת מס מסוימת אך הדרך לקבלה הינה מעט מורכבת לביצוע ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן.
מי זכאי להטבה ? 
לצורך קבלת הזכאות להטבה לא מספיק להגיע לגיל פנסיה או לקבל פנסיה בלבד צריך לעמוד בשני התנאים גם יחד . כלומר הגעה לגיל הפרישה הקבוע בחוק – 67 לגברים , 62 לנשים וקבלת פנסיה בפועל . עם מילוי 2 התנאים הללו הפורש מגיע לגיל הזכאות וזכאי לנצל את ההטבה.
איך מחושבת ההטבה ? באמצעות הפעלת נוסחת הקיזוז
נשתדל לפשט עד כמה שניתן . לכל בעל זכאות עומדת צבירת פטור הוני התחלתי ששוויה נכון להיום עומד על 793,728 ₪ . 
מסכום זה יש לגרוע את סך הפיצויים שנמשכו בפטור בעזיבות העבודה שהתרחשו ב-15 השנים שקדמו למועד הפרישה האחרון אך רק כנגד 32 שנות העבודה האחרונות. את הסכום שנמשך יש להצמיד למדד למועד הפרישה ולהכפיל במקדם של 1.35 .
הסתבכתם ..זה עוד לא הסוף. את הסכום שנותר מסך הפטור לאחר הגריעה ניתן לקבל בשני אופנים 
1. קצבה פטורה – מחלקים את הסכום שנשאר ב-180 והסכום שמתקבל הוא גובה הקצבה הפטורה שמגיעה לזכאי. 

נסביר בדוגמא :

סכום ההון הפטור ההתחלתי – 793,728 ₪ 
סכום הפיצויים הפטורים שנמשכו הרלוונטיים לאחר הצמדה ומקדם – 255,000 .
יתרת ההון הפטור 538,728 = 747,936-255,000
נחלק את היתרה ב-180 ונקבל 2,993 ₪ 

במקרה זה סך הקצבה הפטורה תהיה שווה ל-2,993 ₪ 

המשמעות הכספית : נאמר שמדובר בפורש גבר עם נקודות זיכוי סטנדרטיות בסך 2.25 . גובה הקצבה ברוטו שלו היא 8,500 . ללא הקצבה הפטורה חבות המס החודשית שלו היתה 447 ₪ . לאחר הפעלת הפטור תפחת הקצבה החייבת במס שלו בגובה הקצבה הפטורה 
כך שסך הקצבה החייבת במס שלו תהיה – 8500 מינוס 2993 ₪ = 5,507 ₪ 

במקרה זה חבות המס של הפורש תפחת ל-60 ₪ בלבד ,והוא יהנה מחסכון חודשי של 387 ₪ במס ההכנסה . 

2. יתרת הון פטור - במקרה זה אנחנו בוחרים שלא לנצל את יתרת ההון הפטור לטובת ייצור פנסיה פטורה אלא מותירים אותה בעינה. את הסכום שנשאר ניתן לנצל להיוון פטור ( או בשפה פשוטה יותר משיכה פטורה ממס ) של כספי תגמולים קצבתיים. 
כספי תגמולים קצבתיים אלו כספים שעל פני התקנות אמורים להמשך רק כקצבה אולם יתרת ההון הפטורה מאפשרת למשוך אותם כסכום הוני פטור ממס . התנאי לכך הוא שיש ברשות הפורש קצבה בגובה הקצבה המזערית ( 4,520 ₪ נכון ל-2019 ) ומעלה.

אם נחזור לדוגמא שלנו, כאמור יתרת ההון הפטור היא 538,728 ₪ ולכן במקרה זה ניתן לבחור לותר על הקצבה הפטורה לטובת האפשרות למשוך תגמולים קצבתיים עד לגובה יתרת ההון בפטור ממס . 
אלו שני האופנים שבהם ניתן להשתמש בפטור וכמובן שניתן גם לשלב ביניהם : לקחת חלק מהפטור לטובת קצבה פטורה ואת היתרה להשאיר כהון.
וזה הכל ?
עדיין לא .. התהליך של קבלת הפטור נקרא קיבוע זכויות מכיוון שתקנות המס קובעות שהפטור יגדל בפעימה נוספת שתתרחש ב-1.1.2025 , אז הפטור צפוי לגדול משמעותית לסכום הוני התחלתי של כ-1,022,000 ₪. 
בתהליך הקיבוע רשויות המס מבקשות לדעת כיצד הפורש ירצה לנצל את הגידול העתידי בפטור בפעימה הבאה . האם ירצה לקבלו לצורך הגדלת הקצבה הפטורה או לצורך הגדלת ההון הפטור או גם וגם .
כמובן שלכל פורש יש פתרון אחר שמתאים לו לפי נתוני הפרישה שלו ,ההעדפות והצרכים שלו וכאן אנחנו נכנסים לתמונה בכדי לעזור לכם לנצל את הפטור לו אתם זכאים בדרך האידאלית עבורכם.
שימו לב : מאחר וכל פורש יכול לבקש את הפטור באופן שונה הפטור לא מוזן אוטומטית עם הפרישה אלא רק כנגד הגשת הטופס המתאים עם הבקשות הרלוונטיות לפקיד השומה במקום מגוריכם.
אנו נתקלים בלא מעט מקרים של פורשים שכבר מקבלים קצבה תקופה ממושכת אך לא היו מודעים להטבה לה הם זכאים , לפיכך לא הגישו בקשה ופשוט משלמים יותר מס הכנסה ממה שהם אמורים על הקצבה שלהם. 
גמלאים ? שלחו לנו את תלוש הפנסיה שלכם ונבצע עבורכם ללא עלות בדיקה ראשונית האם בוצע קיבוע זכויות או לא .
ועוד עניין : אופן חישוב הפטור שונה ב-1.1.2012 כך שמי שהגיע/ה לגיל הזכאות לפני מועד זה הפטור שלו יחושב באופן אחר מזה שהוסבר במאמר זה , אך הוא עדיין זכאי לפטור.
לסיכום : גמלאי ומלאו לך 67 ? גמלאית ומלאו לך 62 ? מקבלים קצבה ? אם טרם הגשתם למס הכנסה בקשה לקיבוע זכויות ישנן הטבות מס משמעותיות שממתינות לכם .
השאירו פרטים וניצור קשר בכדי לסייע לכם לקבלן באופן החכם ביותר עבורכם .